Vinter Sommar
Pistkarta
Öppettider
Boka
Brand logo

Sparad snö – en säker väg till tidig öppning

Hur kan vi säkerställa en tidig öppning även om kylan lyser med sin frånvaro? Vädret är en faktor som vi tyvärr inte kan påverka, men med producerad snö, som består av luft och vatten, och genom att spara snö under sommarmånaderna kan vi även under sämre vintrar garantera en tidig öppning och skidåkning för våra gäster. Här berättar vi allt du behöver veta om hur, varför och när vi sparar snö.

Visst hade det varit skönt om natursnön kom perfekt till premiärdatumet varje år och om kylan var en garanti på samma sätt som solen går upp varje morgon? Men så är, som du säkert förstår, inte fallet. Och faktum är att natursnö inte alltid är den bästa vägen att gå i vårt svenska klimat. En blandning av producerad snö, som har en högre densitet och är betydligt tåligare, och natursnö skapar de optimala förhållandena för skidåkning. Men även för att vi ska kunna producera snö krävs kyla. Hur eliminerar vi faktorer som väder och vind så att vi kan öppna som planerat? Det finns ett enkelt svar – genom att spara snö. I Kungsberget försöker vi därför alltid att ligga i framkant och ta vara på all ny forskning som finns inom både snöproduktion och sparande av snö – för att våra gäster ska få den bästa möjliga upplevelsen i skidbacken, oavsett väder.

Vi sparar all snö som finns kvar
Så fort vi stänger för säsongen påbörjas arbetet att spara snö till nästkommande skidsäsong. All snö som ligger kvar schaktas ihop och formas i stora högar, som påminner om formen av en limpa, på omkring 10 000 kubikmeter. Högarna placeras på strategiska platser, oftast precis ovanför platsen där snön ska ligga, för att vi snabbt och enkelt kan få ut det i backen igen när vintern närmar sig. Men hur kan snön ligga kvar i sommarvärmen? Smälter den inte bort? Självklart kan vi inte stoppa avsmältning helt och hållet, men vi kan göra den långsammare.

Snön täcks med geotextildukar
För att göra avsmältningen långsammare finns det olika material att täcka snön med, allt från flis och spån till bark. I Kungsberget använder vi oss av så kallade geotextildukar, som har en Goretex-liknande funktion. När man täcker snö med geotextildukar används oftast två dukar, vilket vi gör även i Kungsberget, men för några år sedan testade vi att dessutom placera isolering mellan dukarna och resultatet var långt bättre än vad vi hade kunnat förvänta oss. Avsmältningen minskade med cirka 10 procent och tekniken används än idag.

Ett perfekt grundlager
När hösten kommer gäller det att vara på tårna hela tiden och följa prognosen för när kylan tycks komma. Cirka två veckor innan förutspådd kyla avtäcks snön och förberedelserna för att schakta ut den i backarna igen påbörjas. Eftersom att den sparade snön har legat till sig har den en betydligt högre densitet än natursnö och även nyproducerad snö. Att den har en hög densitet innebär att den är väldigt slitstark, vilket gör den till ett perfekt grundlager i backen som håller länge.

Tre snabba frågor

Anders Zetterlund, chef för snö och pist

Varför sparar Kungsberget snö?
– Den största anledningen är att vi kan garantera en tidig öppning så att våra gäster kan planera sin skidsemester i god tid. Vi har tillräckligt med sparad snö för att kunna öppna backar på bara den snön, men framförallt är den sparade snön ett bra och slitstarkt grundlager, tack vare dess höga densitet.

Hur mycket snö sparar Kungsberget?
– Det kan variera från säsong till säsong, men vi brukar ligga någonstans runt 100 000 kubikmeter. Vi producerar snö under säsong så fort vi får chansen och ju kallare det är, desto mer kan vi producera och spara. Om det dessutom kommer mycket natursnö och kylan håller i sig så kan den också ligga kvar och sparas när säsongen är slut.

Hur mycket snö finns kvar till nästa säsong?
– Även det kan variera från säsong till säsong, beroende på väder och vind under sommarmånaderna. Men vi är väldigt noggranna i vårt arbete med att täcka högarna och därför har det inte särskilt stor påverkan. I snitt finns cirka 60 procent kvar av snön när vi ska ut med den i backen igen, men när vi schaktar ut den får vi in luft i snön och på så sätt kan vi täcka mer av skidbacken. Du skulle kunna se det som när du puffar en kudde eller ett duntäcke. När den har legat ett tag är den ihopsjunken och tung, men när du ruskar om den lite blir den större och lättare.

Så sparar vi snö i Kungsberget i fem steg

Steg 1 – Placera snön på rätt plats
Direkt när säsongen är slut schaktar vi ihop den snö som finns kvar i stora högar på strategiska platser där de enkelt kan schaktas ut i backarna igen.

Steg 2 – Skapa den perfekta formen
Högarna formas till stora och släta ”limpor” för att undvika att vatten blir liggande ovanpå som i slutändan kan rinna ner och smälta snön.

Steg 3 – Täcka snön inför sommaren
Vi täcker högarna med tre lager – en geotextilduk, följt av isolering och slutligen ytterligare en geotextilduk. När det blir varmt smälter snön och blir vatten som avdunstar under duken, vilket skapar en kyleffekt som gör avsmältningen långsammare.

Steg 4 – Avtäcka snön när vintern närmar sig
När prognosen visar att kylan är på ingång avtäcker vi snön för att inte riskera att dukarna fryser fast. Efter sommarmånaderna finns ungefär 60 procent av snön kvar.

Steg 5 – Schakta ut snön i backarna igen
Under denna process får vi in luft i snön, vilket ökar dess volym. Vi kan täcka större delar av backarna och tack vare dess höga densitet får vi ett perfekt grundlager som håller länge.